6 gode råd til at undgå et boligkøb i blinde

07.03.2022#Generelt

Sådan undgår du at gøre et boligkøb i blinde

At købe bolig er en af livets allerstørste investeringer. Det er derfor forståeligt, hvis du har mange bekymringer, før du skriver under på en købsaftale. For hvad nu, hvis din drømmebolig viser sig at være et boligkøb i blinde?

Vi giver dig et overblik over, hvilke overvejelser du bør gøre dig inden købet, så du sikrer dig mod ubehagelige overraskelser.

Tag altid en velovervejet beslutning

Lige nu er boligmarkedet en hektisk størrelse, og det kan være svært at få råd til drømmeboligen. Hvis du leder en bolig tæt på de større byer, vil du opleve et travlt marked, hvor de bedste boliger bliver solgt lynhurtigt. Mange boligsøgende ender i en budkrig, når de byder på et hus.

Selvom du står midt i en budkrig på drømmehuset, så er det alligevel vigtigt, at du ikke går i panik. Hvis du ikke når at få undersøgt boligen eller området ordentligt, risikerer du at gøre et boligkøb i blinde. Det kan også være, at du i din iver efter at købe boligen kommer til at byde mere, end din økonomi kan holde til.

Undgå at sætte dig for dyrt

Det er derfor vigtigt, at du laver et budget inden et huskøb. Måske har banken allerede oplyst, hvor stort et beløb de vil låne til dig, men det er ikke altid hensigtsmæssigt at låne det fulde beløb.

Lav et budget med dine faste udgifter og indtægter, og regn ud, hvad dit rådighedsbeløb er. Rådighedsbeløbet er det månedlige beløb, du har til fornøjelser som ferier, tøj, fritidsinteresser og mad.

Tag udgangspunkt i, hvilken økonomisk hverdag du ønsker dig. Hvis du drømmer om en jordomrejse, at have råd til at spise på restaurant ofte eller bare elsker at bruge masser af penge på dig selv, så bør du have et højt rådighedsbeløb.

For dig, der godt kan lide at bruge penge i hverdagen eller har dyre drømme, vil det være surt at have købt en dyr bolig. I stedet for fornøjelser vil dine penge gå til høje afdrag og renter.

En god ejerskifteforsikring

Hvis du ikke selv er handyman, så har du måske lidt ondt i maven over at købe et hus. Der kan jo være skjulte skader eller fejl. Måske har du hørt skrækhistorier om boligkøbere, der har gjort et utilfreds boligkøb i blinde.

Hvis du skal købe hus eller rækkehus, så kan du heldigvis dække dig ind ved at tegne en god ejerskifteforsikring.

En ejerskifteforsikring er en forsikring, som dækker dine udgifter, hvis du finder skader på boligen, der er opstået, før du overtog huset. Du vil altså ikke selv være skyld i boligfejlene, og derfor kan ejerskifteforsikringen være til nytte.

Hvis du vil være godt dækket ind, kan du vælge en lang dækningsperiode på helt op til 10 år, og du kan lave en udvidet skadesdækning. Måske vil det give dig noget ro i maven, hvis du er bekymret for at gøre et boligkøb i blinde.

Kig tilstandsrapporter grundigt igennem

Ved køb af et hus, rækkehus eller landejendom vil der ofte være en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport på boligen. Rapporterne er lavet for at forhindre, at du gør et huskøb i blinde. Du vil nemlig få indsigt i, hvilken stand din potentielle bolig er i, og det bliver svært for sælger at skjule boligens fejl eller skader.

Tilstandsrapporten er en grundig gennemgang af boligen lavet af en byggesagkyndig. I tilstandsrapporten er hele huset blevet gennemgået og vurderet, så du får et godt indblik i husets stand. I rapporten har den byggesagkyndige givet boligens tag, vægge og så videre en karakter, og der er som regel notater, der forklarer en skade eller fejl.

I elinstallationsrapporten får du en gennemgang af boligens elinstallationer. Hvis der er ulovlige elinstallationer, kan det være brandfarligt og en bekostelig affære at rette op på.

Lav en god kop kaffe, og tag dig godt tid til at læse begge rapporter grundigt igennem. Hvis der er fundet mange fejl eller mangler i boligen, så bør du vurdere, om du har råd til at udbedre dem, eller om du vil prøve at få nedslag i prisen.

Gennemgå boligen sammen med fagpersoner

Endnu et godt tip til at undgå at gøre et boligkøb i blinde er at få en fagpersons vurdering af boligen. Medmindre du selv er håndværker, så vil en second opinion ofte være at foretrække.

Det kan være, at du er i tvivl om, hvor alvorlige anmærkningerne i tilstandsrapporten er eller vil vide, hvad det koster at istandsætte boligen. Inden du indgår købsaftalen, er det nemlig vigtigt for dig at vide, om du for eksempel skal låne penge til renovering af boligen.

Vælg en håndværker, som du stoler på. Det kan for eksempel være en fagperson, som du får anbefalet af venner eller familie.

Undervurdér heller ikke det værdifulde i at få din familie eller dine venner med ud at se boligen. Fordi de kender dig godt, vil de kunne se nogle fordele eller ulemper ved huset eller beliggenheden, som du måske ikke selv har tænkt over.

Få en god advokat

Hvis du vælger at gå videre med handlen, så kan du spare dig selv for mange bekymringer om huskøb i blinde ved at hyre en dygtig advokat.

Advokaten kigger købskontrakten og alle juridiske dokumenter igennem. Du kan for eksempel få et advokatforbehold, så du undgår at gøre et huskøb i blinde.

Tjekliste

Det var en ordentlig smøre, tænker du måske nu. For ja, der er mange ting, du skal overveje og undersøge for at gøre en god og fornuftig bolighandel.

For at gøre det hele lidt mere overskueligt har vi lavet en tjekliste, som du kan bruge i din købsproces. På den måde ved du, at du ikke overser noget.

 • Læg et budget, og find ud af, hvad boligen maksimalt må koste.
 • Gå ikke i panik, hvis der er flere bud på drømmehuset. Byd aldrig mere, end dit budget kan holde til.
 • Sæt penge af til en god ejerskifteforsikring. Det vil give dig ro i maven.
 • Kig boligens tilstandsrapport og elinstallationsrapport grundigt igennem.
 • Få en eller flere håndværkere til at kigge boligen igennem.
 • Tøv ikke med at invitere venner eller familie med ud for at se den bolig, du overveje at købe.
 • Før du byder på boligen, så find ud af, hvad renoveringer vil koste.
 • Brug penge på en god advokat, der kan kigge de juridiske dokumenter igennem.

FAQ

Hvornår skal du købe hus?

Når du har råd til at lægge fem procent i udbetaling til den bolig, du gerne vil købe, og når du ved, hvor du vil bo, så er det tid til at begynde boligjagten.

Det kan være meget vanskeligt at finde ud af, hvornår boligmarkedet er bedst, og derfor er den vigtigste rettesnor, at du skal købe bolig, når du har råd, og når du har et behov.

Du gør den bedste investering, hvis du ved, at du vil bo i boligen i flere år. Kast dig ikke ud i en boligjagt, hvis du ved, at du snart vil flytte til en anden by, eller du drømmer om at flytte til udlandet. En tommelfingerregel lyder, at du bør eje en bolig i fem år, før du sælger den. Det skyldes, at der er en del omkostninger forbundet med køb og salg af en bolig. Hvis du sælger boligen efter kort tid, så ender du måske med at tabe penge på boligen. 

Hvordan foregår et boligkøb?

Fra du ser din drømmebolig, til du sætter nøglen i låsen, er der et stykke vej.

 1. Når du har fundet den rette bolig, skal du aftale et møde med din bank. Banken skal sige ja til at låne dig pengene, før du kan gå videre med boligkøbet.
 2. Hvis banken siger ja, kan du byde på boligen. Det er helt normalt at byde lidt under salgsprisen på en bolig, men pas på med ikke at byde langt under, så sælger tænker, at du er useriøs.
 3. Når sælger accepterer dit bud, skal der laves en købsaftale. Det er en god idé at hyre en boligadvokat, der kan se købsaftalen igennem.
 4. Nu skal bare sætte dig ned og vente. Køber har altid seks dages fortrydelsesret, fra den dag købsaftalen er underskrevet.
 5. Når fristen for fortrydelsesretten er udløbet, skal der laves et skøde. Skødet er den endelige dokumentation for, at du har købt boligen.
 6. Få overdraget nøglerne, og flyt ind i din nye bolig.

Hvornår skal du købe bolig?

Du skal købe bolig, når du ved, hvor du vil bo i minimum de næste fem år, og når du har penge til udbetalingen til en ejerbolig.

Du skal selv kunne betale mindst fem procent af købesummen. Det kaldes en udbetaling. Resten af pengene kan du låne i et realkreditinstitut og en bank.

Køb først bolig, når du ved, hvor du vil bo. Som udgangspunkt kan det først betale sig at købe en bolig, hvis du vil bo der i mindst fem år.

 

Har du behov for en økonomisk buffer?

Ansøg om en Ferratum Kredit

 

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: