Fairtrade for alle uanset baggrund
Fairtrade er efterhånden blevet et fast udtryk i den danske handel, både når det gælder fødevarer, tøj og en række andre produkter. Der er enkelte folk, som kommer til at forveksle det med økologi. Forvekslingen er forståelig, men ikke helt korrekt. Fairtrade er en mærkat, som enhver producent kan gøre sig fortjent til. De rette forhold skal blot opretholdes for alle, der er inkluderet i en hvilken som helst produktionsproces. Om du er helt opdateret på din viden om Fairtrade eller lige trænger til en hurtig opdatering, så finder du her en række svar på spørgsmål om Fairtrade.
Historien bag Fairtrade-mærket
Det ligger allerede lidt i navnet ’Fairtrade’. Den direkte oversættelse betyder retfærdig handel. Det skal forstås sådan, at alle involveret i en hvilken som helst produktion skal behandles og betales retfærdigt. Det er især for at hjælpe og beskytte de arbejdere, som befinder sig i nogle af verdens mest fattige områder. De har ikke samme vilkår som den rige vestlige verden, men med Fairtrade som en del af produktionen, så bliver alle arbejdere sikret.
Fairtrade lægger vægt på, at alle medarbejdere får en retfærdig løn og langt bedre arbejdsvilkår end, hvis Fairtrade ikke var en del af produktionen.
Når en gruppe arbejdere bliver beskyttet i en Fairtrade, så er det også vores garanti som forbrugere, at der både bliver taget hensyn til miljøet og den enkelte arbejder. Det betyder, at den enkelte arbejder kan arbejde bedre og mere sikkert, og dermed også producere i større grad til et større marked.
Enhver arbejder, som producerer og sælger inden for Fairtrade-mærket er sikret en retfærdig pris, som ikke kommer til at variere helt urimeligt på tværs af landegrænser. Fairtrade er nemlig et internationalt tiltag, som skal være med til at beskytte alle verdens arbejdere. Alle arbejdere bliver beskyttet økonomisk ved at forhåndsaftale faste minimumspriser. På den måde bliver alle omkostninger dækket, og der er ikke risiko for underskud for nogen medarbejdere.
Når det kommer til økonomien i en Fairtrade, så er det også en sikring i form af en økonomisk bonus. Der er en ekstra portion penge til rådighed for arbejderne til fri afbenyttelse. Med den mængde penge har de rig mulighed for at forbedre deres egne vilkår på en lang række områder. Bønder har muligheden for at opdatere og/eller forbedre deres arbejdsproduktion. De bestemte områder kan oprette skoler eller forbedre skoleforholdene for alle børnene. Den retfærdige bonus kan være en stor hjælp på mange områder, som i sidste ende er med til at forbedre de videre arbejdsforhold for mange. Det er en indsats for at sikre et bedre samfund for alle.
Som så mange andre ordninger er der en række krav, som alle involverede i Fairtrade skal overholde. Disse krav kan variere fra område til område, men fælles for alle involverede uanset placering er, at kontrollen af disse krav overholdes gennem en uafhængig virksomhed. På den måde sikres begge parter i enhver Fairtrade-handel, og der sørges for, at kravene altid overholdes uden, at den ene eller den anden part føler sig misledt. Disse krav bliver desuden fastsat og reguleret af World Fair Trade Organisation, som har alles interesse for øje.
Betydningen af Fairtrade-logoet
Hver gang du køber et produkt med et Fairtrade-mærke, så kan du være sikker på, at alt i produktionen er gået retfærdigt til. Du er derigennem med til at støtte en retfærdig produktion fra start til slut, hvor alle medarbejdere bliver behandlet ordentligt og bliver betalt retfærdigt.
Men Fairtrade står for meget mere end blot den retfærdige behandling og betaling af alle medarbejdere, der er involveret.
Fairtrade er også en stor forkæmper for at beskytte miljøet. Det går hånd i hånd med den økonomiske bonus, som en gruppe arbejdere selv bestemmer over. Størstedelen vælger nemlig at bruge denne på at forbedre miljøet og den måde, som især råvarer produceres på. Fairtrade handler altså ikke kun om retfærdige forhold for arbejdere, det handler også om at behandle miljøet retfærdigt.
Råvareproduktionen skal hverken være skadelig for arbejderne eller gøre jorden uegnet til fremtidens råvareproduktion. Det betyder derfor også, at der i råvareproduktionen af for eksempel urter og andet frugt og grønt ikke anvendes skadelige pesticider. Det skal ikke forstås sådan, at alle Fairtrade-produkter dermed er økologiske. Som sagt tidligere er disse to forskellige koncepter. Men bønderne, der arbejder med råvareproduktioner, opfordres altid til at gøre deres produktion så økologisk som muligt. Valget bliver 100 % overladt til arbejderne, men det er et valg, som flere og flere bønder meget hurtigt indstiller sig og arbejder efter.
Du bør vælge Fairtrade, fordi …
Der er mange gode grunde til at vælge Fairtrade. Hver gang du vælger et produkt med Fairtrade-mærket, kan du gå hjem med viden om, at du har gjort en forskel. Du har ikke bare gjort en forskel for andre mennesker, du har også gjort en forskel for miljøet. Det er små skridt, for hver gang du handler ind og køber Fairtrade-produkter. Fairtrade-produkter er en måde at forkæle dig selv og resten af verden på.
For hver gang du køber et Fairtrade produkt …
- er du med til at sikre en fremtid for den enkelte arbejder i et af verdens fattige lande
- er du med til at hjælpe de enkelte bønder og styrke deres samarbejde samt retfærdige arbejdsvilkår
- er du med til at sikre, at de enkelte bønder efterlever de miljømæssige krav, som er med til at passe på arbejdende bønder og resten af verdens miljø
- er du med til at fremme økologien i råvareproduktionen.
Dit køb af et Fairtrade-produkt er også med til at udrydde børnearbejde, prioritering af sikkerhedsforhold i ethvert arbejde, nedbryde diskrimination, fremme ligestilling og videreuddannelse af bønder i bæredygtigt og miljørigtigt produktion. Det lyder som store og omvæltende bedrifter bare med et enkelt indkøb. Det er, fordi Fairtrade er meget mere end blot retfærdige arbejdsforhold og sunde slutprodukter. Fairtrade er også en investering i fremtiden for den arbejdende såvel som den endelige produktion.
Fairtrade i Danmark
I Danmark har du kunnet købe Fairtrade-produkter i mere end snart 25 år. Mængden af Fairtrade-produkter udvides hele tiden, og som iværksætter er det blot en af mange ting, som er værd at overveje i startfasen. Der arbejdes hele tiden på at forbedre arbejds- såvel som levevilkår for alle involverede i Fairtrade-produktioner. Næste gang du skal handle ind i dit lokale supermarked, vil du blive overrasket over, hvor mange Fairtrade-produkter der rent faktisk er tilgængelige. Det er hovedsageligt råvarer, som produceres i Fairtrade, og listen er voksende.
- Kakao og chokolade
- Sukker og honning
- Kornsorter (det kan være ris og quinoa)
- Diverse frugter (det mest gængse er bananer og lime)
- Saft, juicer og enkelte iste
- Diverse alkohol (alt fra øl, vin til rom, gin og vodka)
- Te
Den vigtigste Fairtrade-råvare
Fairtrade-kaffe er lavet under de bedste forhold for både kaffebønnen og kaffebonden. Der bliver drukket mere end 2,5 milliarder kopper kaffe dagligt, og Danmark er et af de lande, som drikker mest kaffe. Derfor er det heller ingen overraskelse, at kaffeproduktionen i langt de fleste tilfælde bliver beskyttet af Fairtrade-aftaler. Ikke mindst fordi miljøets kontinuerlige forandringer konstant er med til at udfordre kaffeproduktionen på tværs af lande. På nuværende tidspunkt forudses det, at det kun vil være halvdelen af nuværende kaffearealer, som vil være dyrkbare i 2050. Hvilket blot er endnu en grund til at gøre en indsats for at beskytte miljøet og de hårdtarbejdende kaffebønder.
En af de største grunde til at købe Fairtrade-kaffe er den langvarige produktion. Kaffeplanten tager mange år om at vokse. Først når den har vokset sig stor efter fire år, kan det tage yderligere op til seks år, før den begynder at blive virkelig produktiv. En kaffebonde har altså ti år, hvor der reelt set ikke er nogen konkret produktion at sælge ud af. Ved at handle Fairtrade er vi som forbrugere med til at støtte op om de lokale kaffebønder og på den måde sikre, at kaffebønnen bliver passet og plejet i den tid, den har brug for.
De miljøbevidste tiltag i forbindelse med Fairtrade er også med til at sikre den fremtidige kaffeproduktion. Kaffeproduktionen er nemlig en af dem, som er ekstremt sårbare over for klimaændringer. Eftersom det tager en kaffeplante godt og vel ti år at blive rigtig produktiv, betyder det, at mange af verdens kaffeplanter er gamle og derfor også sårbare. De kan producere rigtig mange kaffebær, men de er sårbare overfor al slags vind og vejr, som klimaforandringer kan medføre. Når først man begynder at købe Fairtrade-fødevarer, så kan det være, du begynder at lede efter andre steder at spare på madbudgettet.
FAQs
Hvad er Fairtrade?
Fairtrade er et tiltag, der på verdensplan sikrer alle medarbejdere en retfærdig løn i en given produktion og forbedrede arbejdsforhold.
Hvad betyder Fairtrade?
Fairtrade betyder, at alle, der er involveret i en produktion, bliver behandlet retfærdigt og betalt retfærdigt. Yderligere giver det mulighed for at forbedre et produktionsområde for arbejdere såvel som den konkrete produktion.
Hvad står Fairtrade-mærket for?
Når du køber en vare med et Fairtrade-mærke, støtter du en organisation, som på verdensplan har til formål at beskytte den arbejdende såvel som miljøet for fremtidige arbejdere.
Hvad er Fairtrade-kaffe?
Fairtrade-kaffe er kaffe, som er dyrket af ”fair trade” bønder, der i høj grad dyrker deres kaffe økologisk. Det er kaffe, som er blevet produceret med omhu for medarbejderen og for miljøet for den lokale kaffeplante.
Er der en Fairtrade-butik i Århus?
Der findes to Fairtrade-butikker i Århus. Fair Trade Bazaren, som specialiserer sig i boligtilbehør og U-landsforeningen Svalernes afdeling, som samarbejder med Fair Trade Bazaren.