Tips til at spare på madbudgettet 

04.02.2021#Sparetips

En af de største poster i det månedlige budget er udgifterne til mad. Hvis du ikke er typen der normalt holder så meget styr på, hvad det bliver brugt på mad hver eneste måned, kan det være en god ide at skabe sig et overblik. Herved kan du enten få flere penge til rådighed hver måned eller blot se om der er nogen ting, du kan gøre anderledes for at bruge sine penge mere optimalt.

Gennemgå dit månedlige forbrug 

Et godt sted at starte for at se om man kan spare på madbudgettet, er ved at  gennemgå de seneste tre måneders udgifter til mad og husholdningsprodukter. Det er en god ide at gøre det for en længere periode end blot én måned, da der kan have været ekstra udgifter i den forgangne måned til måske fødselsdage eller lignende.

Ved at sammenligne over flere måneder, får du et gennemsnitsbeløb, som du bedre kan optimere madbudgettet udfra.

Sammenhold beløbet med hvor mange mennesker husstanden har, og om det er for meget, passende eller for lidt i henhold til hvad i ellers kunne bruge.

Planlæg for én uge ad gangen 

En god måde at komme i gang med at spare flere penge på madbudgettet, er ved at planlægge for længere perioder af gangen. Hav en fast dag om ugen hvor du sætter dig ned og laver en madplan for hvad du vil spise i den kommende uge. Hvis en uge kan virke lidt uoverskuelig, kan du også nøjes med at lave for 3-4 dage. Det vigtigste er blot at fokusere på at lave planer, der rækker længere end fra dag til dag.

Ved at handle ind fra dag til dag, vil udgifterne til mad oftest blive højere, da man kan blive fristet af impulskøb i supermarkedet eller der kun bliver handlet ind til ét måltid af gangen, fremfor at tænke mere langsigtet.

Efter madplanen er lavet, prøv da at tage af sted til supermarkedet og handle det hele ind på én gang. På den måde undgår du ekstra ture i løbet af ugen, og sparer både penge og tid.

Undgå madspild 

Madspild er en af de helt store problematikker ved danskernes madvaner. Ifølge fødevarestyrelsen smider hver dansker i gennemsnit 42 kg mad ud om året. Dette er både madvarer der bliver for gamle, rester der ikke når at blive spist eller rester der sidder tilbage i indpakningen.

Når der smides mad ud, smider du samtidig også penge ud. Det er fødevare der reelt set kunne være brugt, og som du nu er nødt til at gå ud og erstatte med nye.

Fortvivl dog ej, der er heldigvis flere ting du kan gøre for at undgå at smide både mad og penge ud.

Gennemgå køleskabet inden du handler 

Inden du sætter dig ned og laver din madplan eller tager ud og handler, skal du gennemgå både køle- og køkkenskabe. Kig efter ting du har i forvejen, eller lav madplanen ud fra de fødevare du har liggende. Herved får du både det optimale ud af de varer du har i forvejen inden de bliver for gamle, og undgår at bruge penge på noget du allerede har liggende derhjemme.

Gå efter madvarer du kan bruge til flere retter 

Når du laver madplan og handler ind til en uge af gangen, har du samtidig muligheden for at planlægge i forhold til brug af fødevarer der kan bruges til mere end blot én ret. Herved får du mest muligt ud af de ting du køber ind, undgår at have madvarer liggende, som du ikke når at få brugt i tide, og du får mere ud af dit budget.

Skær ned på portionstørrelserne 

Måske har du hørt, at hvis du laver mad til flere dage af gangen, spare du både tid og penge, hvilket også på sin vis er rigtigt. Men så dukker der lige pludselig en middagsaftale op, du kommer sent hjem fra arbejde eller noget helt tredje som gør, at du ikke når at få spist resterne i køleskabet inden de bliver for gamle. Hvis det er et scenarie du kender lidt for godt, kan det være en fordel at skære ned på mængden af mad du laver, og kun lave så det rækker til en dag eller to.

Gå efter de gode tilbud 

En sikker måde at spare penge på madbudgettet på, er at bruge lidt tid på at kigge efter tilbud på de fødevarer, du vil købe ind til den kommende uge. Der findes i dag forskellige apps og hjemmesider, hvor du både kan hente tilbudsaviser, men også få særlige tilbud.

Forsøg så vidt som muligt at handle ind i discountbutikker, da disse ofte kan tilbyde varerne noget billigere end andre steder.

Hvis du primært er tilhænger af at købe økologi, er der også noget at komme efter i discountbutikkerne. Flere og flere af dem har nemlig fået øjnene op på danskernes efterspørgsel på de mere ”grønne” varer, og tilbyder i højere grad økologiske alternativer til lavere priser.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: