Det er en interessant tid at overveje at starte en virksomhed i. Der er enormt meget forandring her i verden, og alternative indkomstkilder kan holde din personlige økonomi flydende. Du kan udnytte dit potentiale og endda have det sjovt imens. Et ekstra job kan være den perfekte mulighed for at udleve din passion. Hundeluftning, freelance digitalt designarbejde, lave keramik eller smykker er måder at gøre hvad du brænder for, samtidigt med at du kan tjene penge på det. Læs vores gode råd til hvordan du kan komme i gang, hvad du skal undgå og hvordan du kan finde en god balance.
1. Begynd med din passion
Tænk på alle de ting du er god til og identificér den bedste sti at gå ned ad. Når du kan tage en hobby eller et talent til et andet niveau og tjene penge på det, er det godt for økonomien, men du bliver også bedre af den ekstra øvelse. Alle virksomheder, store som små, er kun succesfulde når der ligger passion bag arbejdet.
2. Identificér din tid og muligheder
Kan du kun arbejde på dit projekt en dag om ugen, eller er alle dine aftener frie? Tænk på hvordan du planlægger din tid og din livsstil, så du kan fokusere og bevæge dig i den rigtige retning. Har du fri hver weekend, eller har du fleksible arbejdstider? Find arbejde der passer ind i din kalender, f.eks. tour guide i din by eller børnepasning i weekender. Det er vigtigt at være fokuseret, men man skal huske på at skabe tid for sig selv. Ingen har godt af at arbejde hele tiden. Sørg for at planlægge afslapning og genopladning, så du kan redde dig selv fra stress og udmattelse. Det lyder nemt, men en ny virksomhed eller et ekstra job kan være spændende og svært at slippe. Det er vigtigt at have sunde grænser for sig selv fra begyndelsen.
3. Undersøg, undersøg, undersøg!
Når du har en overordnet plan for hvad du er interesseret i at gå ind i, skal du undersøge alt hvad du kan om emnet. Er der andre i dit lokalområde der tilbyder lignende produkter eller ydelser? Hvordan ser lignende virksomheders hjemmesider ud? Hvad er dine fremtidige konkurrenters priser?
Det er også en god måde at undersøge hvad der kan fungere og hvad der ikke kan. Se efter lignende produkter og ydelser i markedet, og lad dig inspirere.
4. Lav en økonomisk plan
Lav en plan for dine forventede omkostninger ved at starte en virksomhed og hvor meget du regner med at tjene på et år. Alle virksomheder kræver startkapital, og du skal vide hvordan du får det, hvor det kommer fra, og om du kan klare de relaterede omkostninger. Skal du betale for ekstra forsikring, købe en computer, leje et rum til at arbejde i, købe varer eller købe ting til at markedsføre din nye virksomhed, som f.eks. visitkort, plakater, flyers, online annoncer osv.? Tænk på hvad din virksomhed har brug for. Hvis det er en 100% lokal virksomhed, er det smart at fokusere på analoge medier, men skal du udover kommunegrænserne bør du overveje digitale medier.
Læg et budget for hvad du skal købe nyt eller opgradere. Alt efter hvor store investeringer du skal lave i din virksomhed, kan det være at du skal lave en separat virksomhedskonto, så du let kan adskille din personlige økonomi og din virksomhed.
5. Hold styr på din skat
Før du går i gang med dit virksomhedseventyr skal du finde ud af hvordan du skal forholde dig til skat. Hvilken type virksomhed vil du starte, og hvad er reglerne for den? Du kan læse alt hvad du skal vide på Virk.dk, når du skal beslutte dig for hvilken slags virksomhed du skal registrere.
6. Markedsfør din idé
Det er et absolut must at have en hjemmeside når du starter en virksomhed. Hvis du vil have kunder til at finde dig, er det vigtigt at dine informationer er tilgængelige, og at du er til stede på nettet. Din virksomhed vil fremstå mere professionel, og det vil legitimere det arbejde du tilbyder. Når du har lavet en hjemmeside og visitkort osv., hvis de altså er relevante for dig, kan du sprede budskabet om hvad du laver. Du ved aldrig hvornår en mulig kunde står lige rundt om hjørnet, og så er det vigtigt at virke professionel. Heldigvis er det blevet både nemt og billigt at lave en hjemmeside. Der er mange udbydere som Wix eller SquareSpace, der har en masse flotte skabeloner, man nemt kan redigere og opdatere. De har også værktøjer til analyser og søgemaskiner, så du kan få dit budskab ud til de rette målgrupper.
7. Brug dit netværk
Somme tider kan det gøre en verden til forskel at tænke på hvem du har i dit netværk. Begynd med dine nærmeste kredse og fortæl dine venner og familie om din virksomhed. Højst sandsynligt er der nogen der kender nogen – og så er du god i gang med kunder eller gode råd. Det er også en god idé at tale med dine eksisterende kunder om at lave henvisningsrabatter, så du er sikker på at de taler om din virksomhed med deres venner og bekendte.
8. Arranger møder
Du skal ikke tøve med at få din idé ud i verden. Heldet tilsmiler den modige, så når du har lagt en plan, kan du lige så godt gå i gang med at bygge din kundebase. Tag potentielle kunder med til frokostmøder, hvis du vil lave freelance-arbejde, tal med lokale butiksejere, hvis du vil have dem til at sælge dine produkter, eller ring til store virksomheder i dit område, hvis du vil være leverandør til deres kantine el.lign.
Du er den bedste fortaler for din virksomhed, så tag enhver mulighed og del så meget du kan om din virksomhed.
9. Lav klare mål
Det er en god motivationsfaktor at have klare mål på den kort bane, så du kan få succesoplevelser når du når dem. Der er ingen der starter med et hav af kunder, så husk at dine mål skal være realistiske. Når man starter en virksomhed, handler det om at komme i gang, ikke om at komme i mål. Sæt dine mål med det i tankerne. Fokusér på at få x antal kundemøder, et realistisk salgstal osv.
Dine mål kan også handle om hvad du skal bruge din ekstra indtjening på. Hvor langt er du fra at have finansieret den ekstra ferie eller nye bil, eller handler det måske om at lave en god opsparing? Uanset hvad dine mål er, skal du selv identificere dem og være bevidst om dem, så du kan huske hvorfor du gik i gang.
10. Hav det sjovt
Det kan være udmattende at have et ekstra job eller en virksomhed i fritiden, hvis du ikke minder dig selv om hvorfor du startede. Når du er drevet af passion og interesse, føles arbejde ikke så slemt. Nyd det du godt kan lide ved dit arbejde, uanset om det er kundekontakt, lave produkter eller følelsen af selv at være i kontrol. Vær taknemmelig for alt det der går godt.
Uanset hvor stor eller lille din virksomhed er, så er det en flot bedrift at komme i gang og tage skridtet ud af din comfort zone, for at gå efter dine drømme – det kræver mod. Tænk stort og hold fast i dine drømme. Det sværeste ved at starte noget op er ganske simpelt at komme i gang. Tag det store skridt fremad, og vær stolt af at du er på vej mod personlig succes.