Hvor meget kan jeg låne? Din ultimative guide til lån

Det moderne lånemarked er stort og fuldt af gode muligheder for forbrugeren, der leder efter større økonomisk råderum af den ene eller den anden grund. Der kan nemlig være mange årsager til, hvorfor netop du overvejer at optage et lån, og dine unikke omstændigheder spiller selvfølgelig ind på, hvilket lån der er optimalt for dig. Det omfangsrige marked resulterer heldigvis i gode chancer for at finde skræddersyede lån, der passer til netop dine behov – men det kan også betyde, at hele lånesituationen kommer til at synes en smule uoverskuelig og forvirrende.

Traditionelt set har et lån primært været noget, de traditionelle banker varetog, og forbrugerens muligheder for at optage et lån har derfor længe været præget af strenge reguleringer, lange ansøgningsprocesser og omstændelige udbetalingspraksisser. I dag er lånemarkedet dog langt større og mere differentieret, og særligt de mange muligheder for digitale banker og online lånetyper vokser frem i både popularitet og tilgængelighed.

Men hvad betyder alt dette så reelt for dine muligheder for at låne penge? Uanset om du er helt grøn og nybegynder eller allerede har stiftet bekendtskab med låneprocessen tidligere, er der helt sikkert nye, spændende og fordelagtige muligheder for dig at udforske i det online låneunivers. Akkurat som i den fysiske bank, bliver du nemlig her taget godt imod af kompetente, erfarne medarbejdere, der tager udgangspunkt i netop dit budget, dine behov og din tidshorisont – blot uden det fysiske fremmøde, den langsommelige proces og alt besværet, der kan følge med et klassisk banklån.

Hvis du stadig føler dig en smule usikker på, hvordan du egentlig bør optage et lån lige nu, kan du med fordel orientere dig i vores gode låneråd, så du undgår at sætte dig selv i ubehagelige økonomiske trængsler.

Er du klar til at låne? Læs med her og få indsigt i dine konkrete muligheder for at indfri dine drømme allerede nu!

Hvornår er det fornuftigt at låne penge?

Motivation, lyst og årsager til at låne penge er yderst individuelle, og det er nærmest umuligt at skære alle over én kam, når man taler om ’det fornuftige lån’. Når man overvejer, hvorvidt man bør tage et lån, skal man derfor udelukkende tage udgangspunkt i sin egen situation og forsøge at undgå sammenligninger med andre - disse vil nemlig altid have anderledes omstændigheder, der spiller ind på lånesituationen.

Der er dog en række klassiske lånesituationer, der er mere gængse og udbredte end andre. Dette betyder, at der sommetider vil være lånetyper, der er specialiserede til disse populære lånesituationer, da mange mennesker, par og familier vil kunne drage gavn af disse. Det kan eksempelvis dreje sig om:

  • Boliglånet, der hjælper dig, både hvis du har fundet den nye drømmebolig, eller hvis du vil optimere og justere din nuværende boligøkonomi en smule.
  • SU-lånet, der lader studerende låne penge, som først betales tilbage efter endt studietid.
  • Erhvervslånet, der kan give dig den nødvendige frihed, kapital og økonomiske overskud, som skal til for at få din virksomhed til at vækste.

Hvad koster det at låne?

Når man skal definere prisen på et lån, kigger man på en række forskellige faktorer, der alle spiller ind på den endelige udregning.

Først og fremmest forholder man sig til selve lånets størrelse – hvor mange penge ønsker du at låne? Dette beløb er selvfølgelig det mest afgørende for dit låns finansiering, og de omkringliggende økonomiske forhold vil som regel tage udgangspunkt i dette. Det samlede beløb, du ønsker at låne, kaldes også for ’hovedstolen’ og er altså konstant – det hverken stiger eller falder i løbet af din afbetalings- og låneperiode.

Herefter kan man kigge på den specifikke rentesats, du bliver tilbudt. Renten er som bekendt et udtryk for, hvad det kommer til at koste dig at låne pengene og angives typisk i en given procentsats af det lånte beløb. For at opnå den optimale og billigste låneaftale, bør du altså lede efter et lånetilbud med en lavere rente – sommetider kan man endda være heldig at finde lånetilbud, der er helt rentefrie i en periode.

Udover hovedstolen og rentesatsen vil de fleste lån højst sandsynligt indeholde nogle mindre gebyrer og omkostninger. Dette kan eksempelvis være et opstarts- eller administrationsgebyr, og disse skal selvfølgelig medregnes i lånets samlede pris.

Ved at benytte vores brugervenlige låneberegner kan du simpelt og hurtigt få overskueliggjort et potentielt låns kreditramme, minimumsbetaling, ÅOP og samlede tilbagebetalingsbeløb – så bliver det ikke nemmere!

Moderne lånetyper: online lån

Som nævnt indledningsvist er markedet for online lånemuligheder vokset enormt meget de seneste par år. Her kan man eksempelvis finde mange realkreditinstitutter, der udbyder realkreditlån. Hvis du er interesseret i at lære mere om forskellen på det traditionelle banklån og realkredit, kan du læse vores artikel om dette emne her, hvor vi gennemgår forskellige fordele og ulemper, man bør overveje.

Med det online lån kan forbrugerne gå uden om bankerne og mere øjeblikkeligt ansøge om et lån, lige når behovet opstår. Pengene vil oftest blive bevilliget hurtigere, og du har således mulighed for at handle mere spontant – sommetider kan du nemlig få udbetalt pengene på samme dag, som du foretager ansøgningen!

Lånet som investering

At betragte et lån som en investering kan måske lyde paradoksalt, men det er ikke altid så skørt, som det kan lyde. Det er nemlig forholdsvist udbredt at optage et midlertidigt lån for at have økonomisk frihed og overskud til eksempelvis at investere i en ejendom, en virksomhed eller noget helt tredje. På sigt kan disse investeringer potentielt vise sig at være rigtigt fornuftige, da det økonomiske afkast muligvis kan overstige de låneomkostninger, du som udgangspunkt har haft.

Afdrag på lån

Når man optager et lån, er det vigtigt at forhold sig til lånets afdragstype. At betale afdrag på et lån betyder egentligt bare, at du tilbagebetaler den gæld, du har fået gennem lånet. Alt efter hvilken lånetype du har valgt, vil det variere, hvordan og hvor ofte du skal betale afdrag på lånet.

Hvis du har et afdragsfrit lån, betyder det desværre ikke, at lånet er gratis, og at du aldrig skal tilbagebetale lånet. Derimod henviser friheden ved et afdragsfrit lån til, at du er givet en periode, hvor du ikke betaler afdrag på lånet, men derimod eksempelvis blot betaler renter og bidrag på dit lån. Denne periode kan variere meget fra lån til lån, men som hovedregel vil du maksimalt kunne optage et afdragsfrit lån med ca. 10 års udsigt.

Ved et serielån afdrager du med et fast beløb til hver termin, der kan være fastlagt til hver måned, hvert kvartal, årligt osv. Med serielånet vil de løbende låneomkostninger falde, i takt med at du afdrager på lånet, og renten vil altså være en del højere i begyndelsen af låneperioder, hvorefter den falder, som du kommer tættere på lånets indfrielse.

Hvis du vælger at optage et stående lån, afdrager du slet ikke på lånet, før du når til lånets fastsatte afslutning. Her tilbagebetales hele lånebeløbet altså samlet på én gang. Det kan være fordelagtigt at optage et stående lån, eftersom du slipper for de høje, løbende ydelser og ofte vil kunne opnå en lavere rente med denne lånetype. Det stående lån egner sig godt til situationer, hvor du på sigt er sikker på at få den økonomiske rådighed, der kræves for at tilbagebetale lånet. Du skal dog være opmærksom på at du i hele lånets periode vil være bundet til en statisk gæld, der ikke aftager.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvordan fungerer en kreditramme?

Når du indgår en låneaftale, bliver du bevilliget til en specifik kreditramme, der fastsættes på baggrund af dit eget behov samt en professionel kreditvurdering af dig som låner. Herefter får du stillet den bevilligede kredit til rådighed og kan nu trække på kreditten, når behovet opstår i hverdagen.

Hvordan får jeg pengene udbetalt?

Når du indgår en låneaftale med Ferratum, får du bevilliget en given kreditramme. På din konto kan du frit anmode om kreditbeløb op til det maksimale kreditbeløb, du er blevet bevilliget, og pengene vil herefter blive overført til dig.

Hvordan ansøger jeg om et lån?

Takket være internettet og de online lånemuligheder, tager det kun få minutter at ansøge om et lån. Ansøgningen kan afsendes direkte fra din mobil eller computer og kræver blot, at du vælger en kreditramme. Send din ansøgning til Ferratum lige her!

Vær opmærksom på, at du skal være fyldt 21 år, have et dansk CPR-nummer samt en folkeregisteradresse. Du må desuden ikke være registreret i RKI eller Debitor Registret.

Hvordan tilbagebetaler jeg pengene?

Tempoet og formen for tilbagebetaling af dit lån vil blive fastlagt og aftalt med låneudbyderen, når lånet optages. Baseret på din økonomiske situation, vil der blive foretaget en vurdering af, hvor meget du er i stand til at afdrage til hver periode.

Oftest vil du komme til at afdrage gælden på månedsbasis, men man kan også finde aftaler, der indeholder afdrag pr. kvartal, halvår eller helår.

Er det sikkert at låne penge?

Det korte svar er ja. I dag findes der mange muligheder og udbydere, der kan låne dig penge på forskellige præmisser, som kan skræddersyes direkte til dine behov. Som dansk statsborger er du tilmed beskyttet af Finanstilsynets tilsyn med, at de mange forskellige lånevirksomheder i Danmark overholder gældende retningslinjer, og du kan derfor føle dig tryg og rolig, når du låner penge.

Har du behov for en økonomisk buffer?

Ansøg om en Ferratum Kredit

 

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: