Hvad er renteloft

Hvis man vil sikre sig mod rentestigninger og give din økonomi en bedre stabilitet, kan det være fordelagtigt at benytte sig af et lån med renteloft. I øjeblikket er renten lav, men hvis det en dag vender, og renten igen begynder at stige, kan man pludselig stå med en større månedlig udgift, der kommer til at påvirke dit rådighedsbeløb i sidste ende.

 

Et renteloft sikrer dig imod rentestigninger 

Det sidste lange stykke tid, har renten befundet sig på et historisk lavt niveau, grundet den globale økonomiske situation. Den danske rente bliver bestemt af Nationalbanken, som tilpasser den efter den Europæiske Centralbank for at sikre overensstemmelse mellem renterne.

Hvis den globale økonomiske situation på et tidspunkt ændrer sig, og renterne begynder at stige, vil man med et renteloft være sikret at de månedlige ydelser på lånet ikke også stiger.

 

Alternativet til et renteloft 

Hvis du ikke har renteloft på dit lån, vil der i stedet være tale om en variabel rente. Med et variabelt lån vil renten blive justeret løbende. På denne måde vil der være større risiko for at stå med en større udgift om måneden på sigt, som kan være med til at skade din privatøkonomi, hvis der ikke er råd til den ekstra udgift.

Det bør du være opmærksom på

Før du optager et lån med renteloft, eller får omlagt dit nuværende lån med variable rente, er der visse ting du bør være opmærksom på.

Et lån med renteloft er nemlig ikke gratis at etablere, og du ville skulle betale en ekstraydelse, for at have lånet. Man kan betragte lånet som en forsikring, for at din privatøkonomi ikke bliver presset yderligere ved en eventuel rentestigning, men der vil stadig være tale om at skulle have en selvrisiko for lånet, som skal betales ved udgangen af hvert år. Du skal derfor være opmærksom på at tjekke kursen på det lån med renteloft som du ønsker at optage, før du optager lånet. Hvis kursen er for høj, bliver lånet for dyrt, og du vil stå i samme situation som hvis du havde et lån med en variabel rente.

 

Hvad afhænger renteloftet af?

Hvor høj renten er på et lån med renteloft, afhænger af forskellige faktorer.

Dette kan både være i henhold til hvor stort lånet er samt over hvor lang tid lånet skal betales tilbage.

Jo mere du vil låne og jo længere tid du vil betale tilbage over, desto højere vil renten på renteloftet også være, da låneudstederen skal låne flere penge ud og skal vente i en længere periode før at lånet er tilbagebetalt.

 

Hvornår kan det betale sig at have et lån med renteloft? 

For at det kan betale sig at have et lån med renteloft, skal renten helst ligge under 5%. Hvis den ligger over dette renteniveau, vil du oftest ikke kunne få noget ud af at have et renteloft, da den årlige omkostning for at have lånet, vil blive for høj i henhold til et lån med en variabel rente.

Et lån med et renteloft, vil altid være en god forsikring for dig og din privatøkonomi i perioder med svingende renter, da du herved får en sikkerhed for hvor meget dine udgifter maksimalt kommer til at stige med. På denne måde får du en større sikkerhed i din hverdag, og undgår for store omkostninger ved en rente, der stiger for meget og at de månedlige udgifter bliver uoverskuelige.

 

Ulempen ved et renteloft 

Selvom et renteloft kan være en rigtig god ide, er der også ulemper ved denne type af lån.

Når dit lån følger den lave rente, og ikke kan komme over den aftalte rentesats, betaler du stadig den samme årlige merydelse, for denne forsikring. Så hvis lånet ikke når op over den aftalte sats, vil du stadig skulle betale den samme ydelse for en sikkerhed som du ikke bruger.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: