Behov eller lyst – Hvornår skal man tage et lån?

Tja, det er et godt spørgsmål. Og hvad er forskellen på at have behov for noget og lyst til noget? På nogle måder er det subjektivt, for vi har hver især forskellige mål for hvornår vi tager beslutninger med vores følelser, og hvornår vi er rationelle og laver meningsfulde investeringer. Det er vigtigt at overveje sin generelle økonomiske situation, eksisterende gæld og de ekstra bekymringer det kan give at stifte meget gæld. På den anden side er der mange gode grunde til at tage et lån. F.eks. forbedringer af hjemmet, teknologi til arbejde og studier eller investering i helbred og velvære. Når det er sagt, er der nogle grundlæggende principper man kan følge, når man overvejer at låne penge. Læs mere nedenunder for at afdække forskellen mellem dine behov og dine lyster, så du kan tage kontrol over dine følelser og penge når det kommer til lån.

 

Det store billede

Se på det store billede når du søger ekstra kapital. Hvis du vil finansiere et karriereskift eller en uddannelse, kan det være nødvendigt at tage et lån til at betale daglige udgifter, så du kan drive dit liv fremad. Lige så vigtigt er det at sørge for at du er dækket ind på den korte bane, så du kan koncentrere dig om dine langsigtede mål. Et kortsigtet lån kan dække dine umiddelbare behov, så du får tid til at planlægge den lange bane.

 

Investeringer i hjemmet

Som regel stiger hjemmets værdi når man investerer i forbedringer, så overvej hvad du gerne vil forbedre og hvorfor. Handler det om din personlige smag eller om at tilføje mere værdi til hjemmet? Nye vinduer er et bud på en fornuftig investering, hvorimod at male huset i en hidsig farve som regel ikke er godt for værdien. Gode varmekilder og isolering er forbedringer der giver værdi når hjemmet skal sælges, men også imens man bor der. Det meste arbejde på selve hjemmet giver værdi, men det er smart at tjekke efter. En typisk overvejelse er f.eks. hvor stor en varmebesparelse nye vinduer giver om året, og om det vil gøre noget ved hjemmets overordnede tilstand og salgsværdi. Hvis du kan få pengene igen gennem energibesparelser og øget salgsværdi, er det en god investering.

Det er dog ikke alle forbedringer der handler om vinduer, energi, isolering og salgsværdi. I første omgang skal man forbedre sit hjem fordi man selv kan nyde godt af det og har lyst til det. En flot terrasse kan give meget nydelse, og måske du endda kan lægge den selv? På den måde betaler du mindre for din forbedring, men hvis du gør det ordentligt, kan det ses på hjemmets værdi. Gør-det-selv projekter der tilføjer noget til hjemmet kan være gode investeringer til glæde for dig selv og din økonomi, men det skal også gøres rigtigt! Klamphuggeri betaler sig ikke på den lange bane og kan ende med at koste dig mere.

Transport

Du kan bruge og spare mange penge på transport. Bilkøb er f.eks. en god investering hvis du skal bruge den til dit arbejde eller din overordnede livskvalitet. Men så bliver spørgsmålet hvorvidt du skal købe ny eller brugt? Svaret afhænger altid af din kontekst. En ny bil koster mindre at vedligeholde og bringer færre overraskelser. En brugt bil koster mindre i starten, men skal repareres oftere og bruger mere brændstof. En el- eller hybridbil sparer på brændstofs omkostningerne, men kræver også en stor investering til start. Hvis du er bekymret for omkostningerne for dit bilkøb, skal du tænke på det praktiske frem for luksusudstyr i første omgang. En bil er en stor udgift uanset hvad, og derfor er det vigtigt at tænke på dine daglige behov frem for alt når du skal finde og finansiere det rette køretøj til dine behov.

 

Udgifter til uddannelse

Det er et godt mål at få mere uddannelse eller arbejde imod en lysere fremtid. Læg en plan for dine ambitioner, og undersøg hvad der kan fungere for dig i din nuværende situation. Skal du have en ny uddannelse hurtigt, eller kan du tage den over længere tid? Mange skoler har mange forskellige muligheder for efteruddannelse og kortere eller længere kurser. Læs mere om uddannelse og karriereændringer her på bloggen.

 

Teknologi

Ny teknologi kan være godt for din underholdning derhjemme, men også dine karrieremål. Men har du behov for den nyeste telefon, eller er det bare noget du har lyst til? Overvej dine muligheder og hvad der er rigtigt for dig og din situation. Kan en ny konsol erstatte dyre familieudflugter til biografen? Så er det måske værd at overveje som en investering i billigere underholdning. En ny telefon kan være en del af din foto-hobby, og en ny computer kan være et led i at starte en virksomhed. Tænk på din investering og overvej de positive og negative sider. Måske kan en ny gadget tilføje kvalitet til dit liv og arbejde. I det tilfælde er det en god investering for dig.

 

Helbred og velvære

Dit helbred er helt essentielt hvis du skal leve et tilfredsstillende liv, og det skal ikke ses som en luksus at tage sig af sig selv. Identificer dine behov og læg en plan, eller gør dig nogle overvejelser om hvordan du kan tage dig af dig selv. Det kan være en månedlig massage, et fitness-medlemskab eller et par løbesko. Tænk på hvad du har råd til, og prioriter hvad der skal til for at du har det godt. En ferie kan også være det du har behov for til at komme op i gear igen og undgå stress. I nogle tilfælde er det et lån værd at tænke på sit helbred.

 

Invester i dig selv

Ligesom med helbred og velvære er det vigtigt at overveje at investere i sig selv når det kommer til din karriere. En ny garderobe til det nye arbejde kan sikre at du passer ind, og måske endda give dig mere selvtillid og succes. Det afspejles i din produktivitet når du har det godt, og det vil hjælpe din vej til en tilfredsstillende karriere.

Lad skyldfølelsen over at bruge penge ligge, og tag ejerskab over hvordan du ønsker dit liv skal være. Hvis et køb passer ind i din overordnede plan og dit budget, så skal du slå til. Nogle gange kan et lån være en hjælpende hånd til at få plads til dine behov og skabe positive bidrag til dit liv. Det er vigtigt at du selv opsøger masser af information før du investerer i ting, så du kan føle dig sikker i at tage beslutninger, der hjælper dig med at opfylde dine mål.

Undersøg dine muligheder hos Ferratum

Ansøg om en Ferratum Kredit

 

 

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: