4 TIPS: Sådan forbedrer du din kreditværdighed

Har du en god kreditværdighed, er dine chancer for at blive godkendt til et lån meget bedre, end hvis din kreditværdighed er dårlig.

Men hvad betyder kreditværdighed overhovedet? Og hvordan kan du forbedre din kreditværdighed, hvis den er ikke god nok til, at du kan blive godkendt til et lån?

Det skal vi kigge nærmere på i denne artikel.

Artiklen indeholder desuden en infografik, der visualiserer, hvilke steps du skal følge for at blive kreditværdig.
 

Hvad betyder kreditværdighed?

Låneudbydere bruger din kreditværdighed som en indikator for din evne til at tilbagebetale et lån.

En god kreditværdighed er et tegn på, at du har en god og stabil privatøkonomi, hvilket i en låneudbyders egne øjne er alfa og omega, hvis denne skal godkende din låneansøgning.

Du er med andre ord kreditværdig, hvis din bank eller andre kreditorer vurderer, at din økonomi kan bære tilbagebetalingen af et lån. Hvis det er tilfældet, vil de være mere villige til at låne dig penge.

Hvis du derimod har opbygget en stor gæld eller måske endda er havnet i RKI, fordi du har været dårlig til eksempelvis at betale dine regninger, vil din kreditværdighed få et ordentligt hak over tuden, og de fleste låneudbyderen vil ikke turde låne dig penge.
 

Hvad påvirker din kreditværdighed?

Forskellige låneudbydere vurderer din kreditværdighed på forskellige måder – nogle låneudbydere stiller mange krav til dig som låntager, mens andre er mere lempelige med, hvad de forventer af dig.

Her er det vigtigt at huske, at jo færre krav en låneudbyder stiller til dig som låntager, des højere vil renten også typisk være, eftersom der er større risici forbundet med at låne penge til nogen, de ikke er 100% sikre på kan tilbagebetale lånet.

Typisk vil en låneudbyder vurdere følgende faktorer ved din kreditværdighed, før de bestemmer sig for at bevilge dig et lån eller ej:

  • Din privatøkonomiske situation
  • Dine personlige forhold
  • Din tilbagebetalingshistorik

Lad os kigge nærmere på disse tre faktorer nedenfor.
 

Din privatøkonomiske situation

Når en låneudbyder vurderer din privatøkonomiske situation, opvejer de typisk din månedlige indkomst med eventuel udestående gæld for bedre at kunne bestemme, hvorvidt du har den nødvendige økonomiske kapacitet til at tilbagebetale lånet.

Dine personlige forhold

Generelt sætter låneudbydere stor pris på stabilitet og kontinuitet. Det er derfor et plus, hvis du 1) er husejer, 2) har et fast arbejde og 3) er gift.

  1. Fordelen ved at være husejer – set fra en låneudbyders perspektiv – er at du kan stille din bolig som sikkerhed for lånet, hvilket vil øge din kreditværdighed.

  2. Et fast arbejde er lig med en fast indkomst. Hvis der er lange mellemrum mellem dine ansættelser eller mange skift mellem jobs, er det tvivlsom at udbydere af større lånebeløb vil godkende din låneansøgning.
  3. Hvis du er gift består din husstand sandsynligvis af to indkomster i stedet for én, hvilket bidrager til at forbedre din kreditværdighed.

Din tilbagebetalingshistorik

Når en låneudbyder undersøger din tilbagebetalingshistorik, er det for at få et billede af, hvor god du er og tidligere har været til at betale regninger og tilbagebetale gæld. Det handler ikke kun om, hvorvidt disse bliver betalt, men også om de bliver betalt til tiden.

Hvis du er registreret i RKI, er dette en klar indikator for, at du er en dårlig betaler, og du vil ikke blive godkendt til et lån – uanset lånets størrelse.

Sådan forbedrer du din kreditværdighed

Hvis du ikke kan blive godkendt til et lån, fordi din kreditværdighed er dårlig, får du i nedenstående infografik nogle 4 tips til, hvordan du kan forbedre den.

 

Sådan forbedrer du din kreditværdighed

  1. Betal til tiden: En historik med ubetalte regninger og rykkere er skidt for dine chancer for at blive godkent til et lån.
  2. Reducer lånebeløbt: Det er lettere at blive godkendt til mindre lån.
  3. Indfri al gæld: Har du udestående gæld, vil lånegiveren udbyderen formentlig vurdere at du ikke er i stand til at betale af på endnu et lån.
  4. Ansøg med en partner: Hvis du søger sammen med en partner, øger du dine chancer betydeligt, fordi I er to om at betale. Det er særlig godt hvis din partner har en god kreditværdighed.

 

Lån til personer med dårlig kreditværdighed

Som nævnt tidligere i artiklen stiller forskellige låneudbydere forskellige krav til, hvem der kan blive godkendt til et lån.

Enkelte låneudbydere er i den forbindelse villige til at tilbyde lån til personer med dårlig kreditværdighed – dog til en højere rente. Den høje rente skal opveje de risici, låneudbyderen løber ved at låne penge ud til personer med dårlig kreditværdighed.

Når en låneudbyder afviser din ansøgning på grund af en dårlig kreditværdighed, gør de det ikke kun, fordi det er risikabelt for dem at bevilge dig et lån – de gør det også af hensyn til dig. Det kan nemlig godt gå hen og blive dyrt for dig, hvis du ikke formår at betale lånet tilbage indenfor den fastsatte tidsramme.

Så hvis din låneansøgning bliver afvist, bør du tage et ekstra kig på din økonomi og overveje, om du virkelig mener, du kan tilbagebetale lånet inden for tidsrammen. Hvis det er tilfældet, er der intet i vejen for, at du forsøger at ansøge igen.

 

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: