Supplerende dagpenge: Alt hvad du skal vide om supplerende dagpenge

Står du i en situation, hvor du skal have supplerende dagpenge i forbindelse med et deltidsjob eller lignende? Så er du kommet til det rette sted. Der findes mange forskellige regler og informationer, som du skal vide, hvis du skal modtage supplerende dagpenge. Mange af dem kan virke forvirrende og svære at forstå, hvis man ikke sætter sig ind i dem. Derfor er det en god idé at bruge lidt tid på at læse de forskellige regler.

Her på siden kommer vi omkring, hvordan reglerne for supplerende dagpenge ser ud, hvordan de beregnes, og hvor længe du kan få supplerende dagpenge. Du bliver i det hele taget skarpere på, hvad supplerende dagpenge er.

Hvad er supplerende dagpenge?

Hvis du er ansat et sted på deltid eller nedsat tid, har du mulighed for at modtage supplerende dagpenge. Det betyder, at du kan få et tilskud til din indkomst, så du kan få det hele til at løbe rundt. Hvis du har et deltidsjob, er det nemlig ikke sikkert, at du har en tilstrækkelig høj indkomst. Det er her, at supplerende dagpenge kommer ind i billedet.

De supplerende dagpenge bliver baseret på det antal timer, du arbejder. De timer bliver suppleret op med dagpenge, så du får for 160,33 timer i løn og dagpenge om måneden. Det fungerer derfor som et supplement til din indkomst.

For at få dine supplerende dagpenge skal du udfylde dit ydelseskort, som du får af din a-kasse. Det skal gøres hver måned, hvis du gerne vil have supplerende dagpenge. Du skal samtidig stå til rådighed for både din a-kasse og dit jobcenter, så du løbende kan søge fuldtidsjob. Nedenfor kan du læse mere om, hvilke betingelser der skal være opfyldt, før du kan få supplerende dagpenge.              

Hvornår kan man få supplerende dagpenge?

Der er forskellige ting, der skal være på plads, inden du kan få supplerende dagpenge:

 • Du skal arbejde deltid eller med nedsat tid.
 • Du skal være tilmeldt en a-kasse.
 • Du skal være tilmeldt jobcenteret.
 • Du skal løbende søge fuldtidsjob.
 • Du skal kunne sige din deltidsstilling op med kort varsel (frigørelsesattest).
 • Du skal have ret til dagpenge.

Der gælder altså mange af de samme regler, som hvis du er på fuld dagpengesats.

For at få supplerende dagpenge skal du også huske at sende din ansættelseskontrakt og en frigørelsesattest til din a-kasse inden for fem uger. De fem uger gælder, fra den dag du får dit nye job. Frigørelsesattesten betyder, at du kan sige din stilling op med meget kort varsel, hvis du får tilbudt et fuldtidsarbejde. Det er dit primære mål på supplerende dagpenge at finde et fuldtidsjob. Derfor er det første prioritet, når du har et deltidsjob. Du skal downloade attesten på din a-kasses hjemmeside og få din arbejdsgiver til at underskrive den. Det er den underskrevne frigørelsesattest, som du skal sende tilbage til din a-kasse, for at du kan modtage supplerende dagpenge.

Det skal du være ekstra opmærksom på følgende:

 • Hvis du siger dit deltidsjob op, gælder de samme betingelser. At du får karantæne, og du derfor ikke kan modtage dagpenge i en periode.
 • Du skal også stadig oplyse ferie to uger i forvejen på supplerende dagpenge.
 • Husk altid at spørge din a-kasse, om du har ret til supplerende dagpenge.

Hvor længe kan man få supplerende dagpenge?   

Reglerne er ens for alle i dette tilfælde. Det betyder, at du kan få supplerende dagpenge i 30 uger inden for 104 uger. Du behøver derfor ikke at modtage supplerende dagpenge i flere uger i streg. Du kan eksempelvis godt have en uge, hvor du ikke modtager supplerende dagpenge, fordi du tjener nok til at forsørge dig selv. På den måde bruger du ikke alle ugerne på én gang.

Du skal være opmærksom på, at du heller ikke kan få supplerende dagpenge, hvis din ret til almindelige dagpenge udløber. Det skal du derfor også have styr på. Du kan tjekke, hvor lang tid og hvor mange penge du har tilbage af dine almindelige dagpenge på din a-kasses hjemmeside. Der er dog også mulighed for at forlænge dine supplerende dagpenge. Det kan du læse mere om længere nede på siden.

Supplerende dagpenge som selvstændig                 

Hvis du har en virksomhed, er der også mulighed for at få supplerende dagpenge. Du kan modtage 30 ugers supplerende dagpenge ved siden af din virksomhed. Her gælder altså de samme regler, som hvis du har et almindeligt lønmodtagerjob. Det betyder også, at du ikke kan få ekstra supplerende dagpenge. Hvis du allerede har haft et lønmodtagerjob, hvor du har fået supplerende dagpenge, inden du starter din virksomhed op, kan du ikke længere få supplerende dagpenge. Et eksempel kan være, at du har arbejdet 20 uger som lønmodtager på supplerende dagpenge. Så har du kun 10 uger tilbage på supplerende dagpenge, hvis du ønsker at drive en virksomhed.

Du skal være opmærksom på, at samtlige uger tæller med, uanset om du arbejder i virksomheden eller ej. Det betyder altså, at du bruger af de supplerende dagpenge i den tid, hvor din selvstændige virksomhed er aktiv.

Når du som selvstændig får supplerende dagpenge gælder de samme regler som supplerende dagpenge i forbindelse med et lønmodtagerjob. Du skal derfor stadig være til rådighed for jobcenteret, skrive ansøgninger og lignende. Du skal også kunne træde til i et nyt 37 timers job som alle andre, der er på supplerende dagpenge.

Hvordan beregnes supplerende dagpenge?

Som tidligere nævnt får du supplerende dagpenge i 160,33 timer om måneden. Det er din a-kasse, der opgør dine løntimer hver måned. Derfor skal du oplyse dine timer til dem, hver måned du er på supplerende dagpenge.

Eksempel på beregning af supplerende dagpenge:

Hvis du for eksempel har haft 100 timers arbejde, kan du få dagpenge for de sidste 60,33 timer. Det er altså i lidt over 60 timer, du får supplerende dagpenge.

Optjen ny ret til supplerende dagpenge

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan optjene en ny ret til supplerende dagpenge. Her skal du opfylde en af de følgende betingelser:

 

 • Du har inden for det seneste år haft en indtægt på mindst 238.512 kroner, uden at du har modtaget dagpenge af nogen art.
 • Du har arbejdet mere end 146 timer om måneden inden for 6 sammenhængende måneder. Disse timer skal være indberettet til SKAT, før de tæller med.

Forlæng dine supplerende dagpenge

Fra 1. januar 2018 kom der nye regler. Her blev det muligt at forlænge de supplerende dagpenge. Hvis du ikke opfylder de ovenstående krav, har du stadig mulighed for at forlænge perioden med supplerende dagpenge. Du kan forlænge perioden med op til fire uger, hvis du opfylder visse betingelser. Du kan dog forlænge perioden yderligere med fire uger ad gangen. I nedenstående tabel kan du finde betingelserne for forlængelse:

Type af løn

Lønindberetninger

Løntimer

Månedsløn

1 månedsløn

Mere end 146 timer pr. måned

14-dages løn

2 x 14 dages løn

Mere end 68 timer pr. 14 dage

Ugeløn

4 ugelønninger

Mere end 34 timer pr. uge


Ovenstående gælder kun i de seneste 12 måneder op til, du mistede retten til supplerende dagpenge.

Hvorfor få supplerende dagpenge?

Det er selvfølgelig en fordel at få supplerende dagpenge, da du så kan supplere din indkomst op, hvis du ikke kan få det til at løbe rundt. Derfor er det også en virkelig en god løsning for selvstændige, der gerne vil starte deres nye virksomhed op. I de fleste tilfælde vil du ikke tjene ret meget de første par måneder som selvstændig. Derfor er det en god idé med de supplerende dagpenge. Det samme gælder, hvis du arbejder som freelancer og er i gang med at opbygge et netværk de første par måneder.

De supplerende dagpenge er også en god mulighed for at foden inden for på jobmarkedet. Ofte vil det være nemmere at få en deltidsstilling frem for en fuldtidsstilling. Så selvom du ikke får lige så mange timer og dermed mindre i løn, så er det stadig en god måde at få erfaring på og noget godt indhold til dit CV. Det er her, at supplerende dagpenge giver rigtig god mening. Uanset hvilken situation du står i, skal du dog huske på, at du stadig er ledig i en vis forstand, når du er på supplerende dagpenge. Du skal derfor stadig søge fuldtidsjob og være aktiv på jobcenteret.

Kom i gang med at få supplerende dagpenge

Vi håber, at denne guide har hjulpet dig til at blive klogere på supplerende dagpenge. For at modtage supplerende dagpenge skal du søge om det gennem din a-kasse. Det er også herinde, at du kan finde mere hjælp og få svar på dine spørgsmål om supplerende dagpenge. Du skal huske, at du skal sende din ansættelseskontrakt (på deltidsarbejdet) og frigørelsesattest til din a-kasse inden for fem uger. Hvis du vil læse mere om dagpenge, kan du besøge borger.dk.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: