Hvad betyder det for økonomien at flytte sammen?

Det kan virke skræmmende at skulle flytte sammen med din partner – især hvis det er første gang du prøver det. Det er en af de livserfaringer du ikke kan gennemskue før du har prøvet det. Du kan dog forsøge at planlægge det, så du og din partner føler jer trygge med de skridt I tager fremad sammen.

Her er en opsummering af vores anbefalinger til hvordan I kan forberede jer på at flytte sammen:

  • Tal med hinanden om penge. Det nytter ikke noget at holde hemmeligheder
  • Sørg for at være enige om hvad I hver især vil bruge penge på
  • Sørg for at I begge har råd til jeres fælles bolig
  • Undersøg om I begge har nok penge til at klare en krise
  • Husdyr? Børn? Kend hinandens prioriteter

Vær åben om jeres økonomi

I ved hvor vigtigt det er som par at være ærlige og ligefrem med hinanden. Det gælder særligt om ting der er vigtige for jeres forhold, men også når det kommer til økonomi.

Ved du hvad din partner tjener om året? Måske har I undgået at tale om den slags ting, fordi det er en personlig ting. Der er mange der ikke vil tale om penge på den måde, men når det handler om at finde den rette situation for jer begge, bliver man nødt til at få det hele på bordet.

Har nogen af jer gæld i forvejen, og hvilken slags gæld er det? Vaner der har med penge at gøre er også relevante. Hvor meget bruger I hver især på tøj, cafébesøg osv.?

Hvordan vil I dele regninger og konti?

Måske kommer én af jer til at tjene betydeligt mere end den anden. I bliver nødt til at afgøre hvem der betaler hvad. Deler I 50/50 hver måned, eller vil I betale proportionelt med jeres indkomster? Dvs. hvis én af jer tjener 34.000 kr. og den anden 26.000 kr., så er jeres samlede månedlige indkomst 60.000 kr. Så tjener I henholdsvis 57% og 43% af den samlede indkomst. Deler man regningerne proportionelt, betyder det at man betaler en lige andel relativt til sin indkomst, og den der tjener mest, betaler mest.

Man kan også komme 100% af sin indkomst i fællesbudgettet og spare op i en fælles opsparing, men så skal man også være sikker på at man forbliver sammen, eller har en klar og fast aftale om hvad der skal ske hvis I går fra hinanden.

Har I råd til det sted I flytter ind i?

Det lyder måske fjollet, men mange par glemmer at tænke på omkostningerne fra den lejlighed eller det hus de flytter ind i. Det vigtigste er at sørge for at I har råd til det hele på jeres almindelige løn, så I altid kan holde trit med huslejen eller afdragene på boliglånet. Det skal være noget I begge kan klare komfortabelt, fordi det højst sandsynligt vil være det I bruger flest penge på over de næste 20-30 år.

Det handler ikke kun om at vide hvor meget det koster at flytte ind. Leveomkostninger er ikke kun lån eller husleje – det er penge til mad, tøj, pleje og andre essentielle ting. Har I råd til at leve godt hvor I flytter hen? Hvis det gode liv for dig er et dagligt cafébesøg, skal du undersøge hvor der er gode men billige caféer. Det er dyrere at bo i større byer, men der er som regel også flere muligheder og lavere priser at finde. Det er en overvejelse man skal gøre sig.

Er der risiko for pengeproblemer i fremtiden?

Hvis COVID-19 pandemien har lært os noget, så er det at en arbejdsplads ikke er noget man har for livet. Der har været mange gode indsatser for at beskytte danske lønmodtagere, men der har også været fyringer.

Vi ved ikke hvad der vil ske i den nære fremtid. Måske kommer der et nyt stort udbrud, og derfor er det ekstra vigtigt at overveje om jobbet er sikret, lønnen kommer regelmæssigt, og at industrien ikke er truet af pandemien eller fremtidige kriser.

Det er en god idé at sørge for at både du og din partner har 3-6 måneders opsparing. Det er svært at spare op, især i disse dage, og derfor kan det være fristende at købe den seneste gadget, men du vil takke dig selv for at være forsigtig, hvis uheldet er ude.

Vær sikker på at I ved hvad den anden vil have

Selvom I har været sammen i lang tid, kan der være ting I endnu ikke ved om hinanden. Er der f.eks. én af jer der vil have kæledyr? Hvis ja, er det noget I har talt om? Har I undersøgt hvad det vil koste jer?

Det er endnu værre når det kommer til børn. Det er fantastisk at have børn, og det er noget man bør fejre hver dag, men det er også noget der kræver planlægning. Opfostring af børn kræver som regel et større hus, og I skal gennemtænke hvorvidt jeres fremtidige hjem er passende til et barn. Det kan give ekstra omkostninger oven i jeres planer, og derfor er det vigtigt at tage med i jeres overvejelser.

Kort sagt skal det være en sjov og spændende tid i livet at flytte sammen med en partner, og hvis I begge er ærlige med hinanden, er respektfulde og kompromisvillige, kan det blive en af de bedste oplevelser i jeres liv.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: