Tidlige tegn på forværring i din økonomi

Vi bøvler alle med vores økonomi på forskellige måder. Det er menneskeligt at gribe tingene an på den måde vi finder mest behagelig, og det gælder selvfølgelig også når det kommer til økonomi. Men hvad du hvis den mest komfortable måde ikke er den bedste for dig? Hvad hvis både din personlige økonomi og dit generelle velvære kunne blive bedre, ved at holde øje med tegn på forværring, så du kan handle hurtigt?

De fleste personer kan eller vil ikke indrømme at de har problemer med økonomien, før det er for sent. Men det er vigtigt at fange problemerne hurtigt, så du hurtigt kan lave en redningsplan og få hjælp.

Vi har lavet en kort liste over de røde flag du bør fange, når du er på vej ind i økonomiske problemer.

 

Du bruger flere penge end du tjener

Den her er rimelig åbenlys, men alligevel bliver den ofte overset. Det er altid nemt at bruge flere penge end man tjener, først ryger opsparingen og så kommer kredit og fleksible betalinger ind i billedet. Men det kan ikke blive ved. Dem der giver kreditten vil have pengene igen på et tidspunkt.

Den positive vinkel her er at når du har lært at bruge mindre end du tjener, begynder du at spare op, så pengene bliver din egen opsparing i stedet for nogen andres renter.

 

Du har ikke overblik over din gæld (måske er du ligeglad!)

Hvis du er millionær, kan det godt være du ikke behøver tjekke kontoen hver dag, men vi vil råde dig til at gøre det alligevel. For almindelige mennesker med mindre balancer, kan det være katastrofalt ikke at holde øje med hvor meget man bruger – især hvis man tager hul på overtræk og kredit.

Når du har mistet overblikket over hvor meget du skylder, begynder problemerne at komme ud af kontrol. Hvis du ikke har et klart billede over hvor meget du skylder og hvor dine økonomiske forpligtelser ligger, er det umuligt at holde skibet flydende. En af de første skridt du skal tage mod gældsfrihed, er at lave en oversigt over dine kreditorer, beløbet du skylder dem og hvor meget du kan betale til hver enkelt kreditor om måneden.

 

Du kan kun dække minimumsbetalingen på lån og kreditkort

I en perfekt verden ville vi kun bruge kredit, hvis vi vidste vi havde pengene til at betale tilbage igen. Virkeligheden er en anden for rigtig mange danskere. Kreditkort er nemmere at få end lån på grund af den høje rente, og fordi banken der giver dig kortet som regel kender din historik. Derfor bruger mange kreditkortet som en slags lån.

Når balancen på dit kreditkort er større end beløbet på din konto, eller hvis du kun kan dække minimumsbetalingen, så er det tid til at klippe kortet over og lave en tilbagebetalingsplan. Det gælder om at betale så meget tilbage som muligt hver måned, så du kan spare penge på renten imens du mindsker gælden.

 

Du har en meget lille eller slet ingen opsparing

Som det er med alt der har med økonomi at gøre, har individuelle omstændigheder meget at sige. En hændelse der kræver at den ene person skal ud og have kredit, kan for en anden person betales med opsparede midler. Livet går sin gang, og vi forsøger at reagere. Det er utroligt vigtigt at spare op, og hvis du ikke gøre det, skal du se dig selv i øjnene og komme i gang.

Det er vigtigt at sætte penge til side, når du har penge til overs. Det kan faktisk ikke overvurderes. Det er den bedste måde at lave en buffer fra livets overraskelser. Opsparinger kan blive drænet i svære perioder, men det betyder bare at de virker og holder dig ude af gæld. Derfor er det et skidt tegn, hvis du ikke har en opsparing, eller ikke kan lave overskuddet til at spare op. Her bør du tage din økonomi og dit forbrug op til overvejelse.

 

Du betaler regninger og tilbagebetalinger for sent

Der er selvfølgelig nogle gange man misser en betaling. Det kan være du er ude at rejse, du er syg eller måske bare lidt uorganiseret. Men med faste overførsler og betalingsservice er det ved at være slut med den slags undskyldninger. Hvis du stadig misser betalinger og regninger, betyder det at du ikke har penge til at dække dem.

Udover at det er et dårligt tegn, er det heller ikke godt for kontoen. Som regel følger der gebyrer med forsinkede betalinger. Det er tid til at se på hvor dine penge ryger hen, og om du kan skære i unødigt forbrug. Hvis du stadig har problemer med at betale, bør du kontakte dine kreditorer for en midlertidig tilbagebetalingsplan.

Du bruger kredit til almindeligt forbrug

Når økonomien er stram, samtidig med at familien skal brødfødes, gør vi ofte hvad end der skal til for at få dagligdagen til at køre – også selvom det er uhensigtsmæssigt. Hvis man har kassekredit eller aftalt overtræk bliver det ofte et sikkerhedsnet man lader sig falde i. Det er dog ikke altid den bedste løsning.

Når kredit bliver brugt til at dække almindeligt forbrug i hverdagen, betyder det at der er noget i din økonomi der ikke stemmer overens. Det skal du gøre noget ved. Der er flere ting du kan gøre med det samme, for at gøre situationen nemmere. Tænk over hvor mange ikke-essentielle ting du betaler for. Underholdning og takeaway er rart, men langt fra essentielt. Derfor er det bedst at skære dem fra. Hvis du stadig ikke har råd til at fortsætte din livsstil, skal du overveje dine muligheder for at tjene flere penge. Måske er det tid til at bede om en lønforhandling?

 

Du bliver ved med at betale med kredit, selvom gælden stiger

Økonomiske problemer kan altid ordnes, man skal bare tegne en streg i sandet og komme videre. Det bliver først farligt når du vælger at ignorere problemerne, og fortsætter med at bruge flere penge end du har råd til, indtil banken siger nej. Her er det stadig ikke for sent at få rede i problemerne, men det er sværere når der er adskillige kreditorer og større balancer.

 

Du bliver afvist når du søger om kredit

Hvis du bliver afvist i forsøget på at få kredit, signalerer det at du er ved at have nået enden af vejen. For enden af denne vej venter et forløb med at få afbetalt din gæld og få din økonomi tilbage på sporet. Det varierer hvor meget man skylder på dette tidspunkt, eftersom bankerne ikke er lige hurtige til at opdage dit problem. Selv personer med en flot kreditværdighedsvurdering kan få stor gæld på kort tid, ligesom studerende kan komme til at gå lidt amok med det første kreditkort.

Brug denne tid til at genoverveje din økonomi, justere din livsstil, undersøge dine indtægter og se om du kan optimere din generelle balance til din fordel.

 

Hvad så nu?

  • Kontakt dine banker. De er ikke fjenden, men er tværtimod ofte villige til at hjælpe
  • Lav en oversigt over indtægter og udgifter, så du kan se hvor du kan spare
  • Lav en tilbagebetalingsplan for hver enkelt kreditor, og informer dem om din plan. Det kan være du sparer nogle gebyrer
  • Ødelæg dine kreditkort og smid dem ud, så du ikke kommer til at bruge dem igen. Du kan altid få et nyt når din økonomi kører igen
  • Tal med din familie og venner om din økonomiske situation. Det kan hjælpe dig med det psykiske pres. Det kan også være at du kender nogen, der kan give et par gode råd.
  • Hvis du har meget gæld og ikke ved hvordan du skal komme videre, kan du kontakte din kommunale gældsrådgivning. Alternativt kan du booke et møde med Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning

You may also be interested in

Sorry, there are errors on the page: