Kredittjek - har du mulighed for at betale?

Hvis du vil låne penge i banken eller ved et andet kreditinstitut, vil der altid blive foretaget et kredittjek for at vurdere dine tilbagebetalingsmuligheder. Dette skyldes at banken vil sikre sig, at du har mulighed for at give de penge tilbage, som du ønsker at låne. Derudover ønsker de at vide, hvor stor en risiko de løber ved at låne dig pengene.

Men hvilke faktorer påvirker et kredittjek og hvad kan du gøre for at forbedre din kreditværdighed? Det kan du læse mere om her.

 

Hvad indebærer et kredittjek? 

Hvis man ønsker at købe hus, lejlighed, lave en tilbygning, renovere køkkenet eller købe ny bil, står de fleste mennesker i en situation, hvor de har behov for at låne penge for at udleve drømmen. Her vil man oftest kontakte sin bank eller et andet låneinstitut, og høre om mulighederne.

For at banken kan sikre sig, at de får deres penge tilbage, vil de foretage et kredittjek af din økonomiske styrke, og på denne vis vurdere hvor stor risikoen er ved at låne pengene ud. Jo stærkere en finansiel situation du står i, jo bedre rente vil du også få, da banken derved kun løber en mindre risiko ved at låne pengene til dig.

Når banken foretager et kredittjek, vil der være brug for en del dokumentation, for at kunne belyse din finansielle situation. Her vil de for eksempel kigge på dine lønsedler og årsopgørelse, samt kigge på eventuel gæld til det offentlige og anden gæld du kan have. Alt dette er informationer der bliver hentet digitalt, og du behøves derfor ikke bruge tid på at finde diverse papirer frem og sende til banken.

 

Hvilke faktorer påvirker din kreditværdighed?

Udover dine lønsedler, årsopgørelse og anden gæld, er der også en række andre faktorer der spiller ind, når din kreditværdighed bliver vurderet.

Kravene til at gå gennem et kredittjek variere fra bank til bank, da det er en subjektiv holdning for hver enkelt. Nogen har krav til, hvor meget du minimum skal tjene pr år, mens andre mener det ikke har indflydelse. Det kan derfor være en god ide at høre sig ad i flere forskellige banker og kreditinstitutter, for at se hvem der kan give dig den bedste aftale.

 

Fast arbejde med fast indtægt 

Hvis du har et fast arbejde, hvor du hver måned har en fast indtægt, er dette med til at påvirke din kreditværdighed i en positiv retning. Hvis du derudover er medlem af en A-kasse, ser banken også på det, som at du har en fast indtægt hvis du skulle miste dit arbejde, og derved stadig har mulighed for at tilbagebetale lånet.

 

Registreret i RKI eller Debitorregisteret 

Hvis man tidligere har lånt penge, og ikke har været i stand til at tilbagebetale lånet i henhold til den aftale der var indgået, vil man i langt de fleste tilfælde blive registreret i RKI eller i Debitorregisteret. Hvis man først er registreret her, er det ikke muligt at optage et lån. Dette skyldes at man bliver set som en dårlig betaler, da man tidligere ikke har været i stand til at betale det skyldte tilbage. Derved har banken eller kreditinstituttet ikke den samme sikkerhed for, at få deres penge igen.

Alder 

Hvor gammel du er har også indflydelse på et kredittjek. Jo ældre du er, til en vis grænse, jo bedre mulighed mener man du har for at betale lånet tilbage.

Hvis du er færdig med en uddannelse og har et job med en fast indtægt, er der sandsynigvis mere plads i budgettet til at afdrage på et lån.

Samtidig er det statistisk bevist at unge har sværere ved at betale deres gæld tilbage. Dette kan skyldes manglende uddannelsesniveau eller fast indtægt.

 

Hvad kan du selv gøre for at forbedre din kreditværdighed?

Hvis du vil øge dine chancer for at komme gennem et kredittjek, er der et par ting du kan starte med at gøre:

 

Lav en opsparing 

Selvom du ikke har overtræk på din konto, og du måske ikke har lånt penge tidligere, vil det stadig have negativ påvirkning på et eventuelt kredittjek, hvis du bruger alle dine penge hver måned.

Hvis hele din indtægt forsvinder hver måned, og der ikke bliver lagt lidt til side, kan banken eller kreditinstituttet ikke se at du har mulighed for at afdrage på et lån. Derfor kan det være en god ide at opsætte en opsparingskonto med en fast månedlig overførsel.

 

Afdrag på gæld 

Hvis du er husejer, kan det bedre betale sig at afdrage på gælden til huset, fremfor at spare op. Dette skyldes at dit hus eller din lejlighed ses som et større aktiv end din opsparing. Derved frigiver det flere penge at afdrage mere på huset. Herved mindskes bankens risiko ved at låne dig penge til en eventuel opdatering af køkken eller en tilbygning.

 

Plads til uforudsete udgifter 

Selvom du afdrager på din gæld, skal der stadig være plads til uforudsete udgifter. Hvis f.eks. du får behov for et akut tandlægebesøg, vaskemaskinen går i stykker eller bilen får en bule, skal du stadig have mulighed for at kunne betale, uden det påvirker din evne til at lave dine månedlige afdrag. Dette vurderer banken på baggrund af dit månedlige rådighedsbeløb og hvad du er i stand til at betale tilbage hver måned.

 

Læg et budget 

Noget enhver bankrådgiver er glad for, og ser som positivt i deres kredittjek, er hvis du har lagt et budget. Et budget giver dig et overblik over dine månedlige indtægter og udgifter, samt mulighed for at se, hvor du eventuelt kan skære ned. Budgettet gør det også nemmere for banken at se, hvad du har af udgifter og hvad du har mulighed for at afdrage.

Selvom du følger disse råd, er der ingen garanti for at du vil gå igennem et kredittjek, men dine chancer vil være markant forbedret.

 

Hos Ferratum foretager vi også en kreditvurdering, for at sikre os at vores låntagere er kreditværdige, men vi gør hvad vi kan for at gøre det nemt for dig som låntager.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: