Hvad er nominel rente?

Hvad er nominel rente?

Faktisk er der flere begreber som er nødvendige at have kendskab til, for at forstå det samlede billede. Nominel rente kaldes også for effektiv rente, så hvis du før har hørt, at de to begreber bliver nævnt i flæng, har du her forklaringen. Nominel rente eller effektiv rente angiver den pålydende årlige rente samt renters rente. Men hvad betyder pålydende rente og renters rente?

 

Pålydende rente og renters rente

Lad os starte med at slå fast, hvad pålydende rente betyder. Når du låner penge hos os (det samme gælder for lån hos banken og andre lånevirksomheder) skal du udover lånet, betale den pålydende rente. Den pålydende rente er et specifikt beløb, du betaler for at kunne låne en sum penge til det, du lige står og mangler. Hvor høj renten er, afhænger af lånets størrelse samt løbetid.

Som navnet antyder, så angiver renters rente, at der skal betales renter af de renter som tilskrives til lånet – det vil sige renter af den pålydende rente.

 

Nominel rente

Den nominelle rente er, som vi skrev indledningsvist, resultatet af den pålydende rente og renters renter. Ved hjælp af den nominelle rente får du derfor et reelt billede af, hvor meget lånet kommer til at koste i alt. Du kan med fordel også kigge på lånets ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent.

Læs mere om ÅOP og hvad det betyder.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: