Er du blevet bedt om at dele dit NemID?

11.02.2021#Generelt

Det er vigtigt at vide, at det altid er svindel når nogen beder om dit NemID. NemID er nøglerne til dit digitale liv, og derfor er det vigtigt ikke at overgive dem til andre. Desværre er der mange svindlere på nettet, der forsøger at snyde dig til at gøre det.

Phishing

Når du bliver bedt om at dele dit NemID, bliver du udsat for et phishing-angreb. Phishing er IT-kriminalitet hvor svindlere lokker dig til selv at videregive dine oplysninger. Det kan f.eks. være falske Apps på App Store eller Google Play store, der vil have billeder af dit NemID, eller beder dig om at indtaste nøgler og koder. Det kan også være at du over SMS bliver bedt om at indtaste nøgler og koder. F.eks. skriver svindlere ofte at dit NemID er låst, og at du skal udfylde dine oplysninger for at få låst det op igen. Det kan også komme via email, hvor de bruger den samme taktik til at snyde dig til at overgive dine informationer.

Har du været udsat for phishing?

Hvis du er modtager af et phishing-angreb kan du sende det videre til Nets og slette beskeden/mailen. Har du brugt en phishing-app skal du ringe til NemID's support. Du kan finde deres informationer på NemID's hjemmeside.

Har du udleveret dine kortoplysninger, skal du med det samme kontakte din bank for at få lukket dine kort. Har du oplyst nøgler og koder til nemID skal du kontakte NemID eller borgerservice for at få lukket og udskiftet dit nøglekort.

 

Hvordan kan man undgå phishing?

Du kan ikke undgå phishing, men du kan være opmærksom, så du ikke falder for de mange tricks. Det vigtigste er at være opmærksom og tænke sig om, når man laver noget som helst med sit NemID. Phishing-angreb kan være mere eller mindre sofistikerede, så det er ikke nok bare at se efter om det ser professionelt eller officielt ud. NemID har lavet en video om hvordan du kan undgå svindel på internettet, men du får også de gode råd her:

  1. Forhold dig kritisk til al uopfordret kontakt, hvor nogen vil have personfølsomme oplysninger.
  2. Afsenderadresse og logo kan nemt forfalskes - stol ikke blindt på dem.
  3. Tryk aldrig på links i mistænkelige SMS'er eller e-mails.
  4. Tag aldrig billeder af dit NemID nøglekort!
  5. Hverken banker, NemID, skat, eller andre offentlige myndigheder vil nogensinde bede om kortoplysninger, NemID eller lignende over telefon, SMS eller e-mail.

Du kan læse mere om hvordan Ferratum Bank bruger NemID her.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: