Livet er uforudsigeligt. Sørg for at investere lidt tid i at gøre din økonomi så gennemskuelig som muligt. Hvis du sørger for at have styr på små udgifter såvel som dine overordnede muligheder, kan du bibeholde kontrollen over dit liv, hvis der skulle ske noget skidt. Livet er forskelligt for alle, men der er nogle grundlæggende måder vi all sammen kan organisere vores økonomi, så livet bliver lidt lettere. Læs videre og se hvordan dit forbrug hober sig op, og lær hvordan du forbereder dig selv på økonomisk uvejr.
1. Hold øje med dit forbrug
Hold styr på hvor dine penge ender hver måned. Det er enormt vigtigt altid at have styr på dine månedlige regninger, dit almindelige forbrug, abonnementer og hvilke andre større udgifter du har. Selv de helt små indkøb som en kop kaffe, en snack eller en liter mælk, er med til at give dig et korrekt billede af hvad du bruger. ”Mange bække små gør en stor å”, og det gælder desværre også når det kommer til udgifter. Hvis du skal til at prioritere hvor dine penge skal bruges, er det et dårligt udgangspunkt, hvis du faktisk ikke ved hvad du bruger penge på. Sørg for at gøre det klart for dig selv, imens du har det mentale overskud – det kan nemlig være meget stressende at finde ud af, når du først er i knibe.
2. Hav en plan
Når du har fået styr på dine månedlige udgifter, skal du have en plan for hvad du vil og kan skære fra, hvis uheldet er ude. Det kan f.eks. være fitness-medlemskabet, ugentlige beauty- og helse-behandlinger eller den daglige Starbucks kaffe. Måske har du råd til det hele lige nu, men det er en god idé at være klar over hvad du kan undvære. Når du har besluttet hvad du vil gøre i en krisesituation på forhånd, kan du også hvile bedre i din nuværende livsstil, fordi du ved hvad du skal gøre, hvis nedskæringer bliver nødvendige.
3. Uddan dig selv
Der er et hav af online muligheder for at lære mere om økonomisk velvære. Vi står alle i unikke situationer, men der er nogle grundlæggende værktøjer, der er fælles for alle: budgetter, investeringsstrategier og værktøjer til at holde styr på indtægter og udgifter. Blot ved løbende at være opmærksom på din økonomiske strategi, vil holde dig på sporet på vejen mod dine mål. Når tiderne er hårde, vil dine prioriteter skifte, men du har kontrollen, når du har viden om din egen økonomi. Bliv klogere på hvad du har af muligheder før du tager en beslutning i en presset situation. Det giver bedre økonomi og en bedre mavefornemmelse. Her på Ferratums blog kan du løbende få gode råd om privat økonomi, men du kan også bladre tilbage i bloggen - der er nemlig allerede en masse tips og tricks til at holde skuden flydende.
4. Kend dine muligheder
Hvor meget kan du låne? Hvad er dine muligheder for tilbagebetaling? Det er vigtigt at have en god forståelse for hvad det vil sige at låne penge. Det er nemt at tage dårlige beslutninger, når man er presset. Læs altid lånevilkårene grundigt, så du har al relevant information. Det er vigtigt for at kunne tage gode beslutninger, at du forstår dine muligheder. Hvis du tager dig tid til at planlægge forud, vil det være nemmere at låne penge og betale dem tilbage. Her på blogen kan du f.eks. læse om forskellen på de forskellige lånetyper eller lære 7 begreber du skal kende, når du søger om en kredit.
5. Ryd op i udgifterne og overvej alternative indtægtskilder
Hver eneste måned bør du se dine udgifter igennem og tjekke dine lån og indtægter. Når du først er i gang, er det også et godt tidspunkt til at vurdere hvilke andre indtægtskilder du har, eller evt. kunne tilføje til din økonomi. Det kan f.eks. være genbrugssalg af ting ud ikke bruger, freelancearbejde eller et deltidsjob. Enhver ekstra indtægt giver noget godt til dit overordnede budget. De små indtægtskilder bliver ofte glemt, men som tiden går hober det sig op til flotte beløb, der gør en stor forskel i det store billede. Indimellem når vi ikke at bytte tøj der ikke passer, gavekort eller tilgodebeviser vi ikke bruger eller ting stående på loftet, som vi aldrig kommer til at bruge igen. Disse små ting falder nemt ud af bevidstheden, så man skal huske at have dem i tankerne, når man planlægger sin måned. Ellers går du glip af pengene.
6. Tag tilløb til de større udgifter
Når din økonomi føles usikker, kan du forsøge at finde projekter, der kan udføres lidt ad gangen, eller prøves af før du forpligter dig. Tag køkkenrenovationen én del ad gangen, så du ikke tager munden for fuld, og lej en båd et par gange, før du forpligter dig ved at købe en selv. Den store omlægning af haven er samlet set dyr, men det er overkommeligt og sikkert, hvis du tager ét projekt ad gangen. Prøv så vidt muligt at segmentere dine større udgifter, så du holder gang i sagerne, uden at bruge for mange penge på én gang.
7. Sørg for løbende vedligeholdelse
Mange af de største udgifter kommer når man mindst venter dem. Udskiftning af husets tag eller store reparationer af bilen er eksempler på overraskelser, der dræner din opsparing på rekordtid. Hvis du selv ejer dit hjem, bør du sørge for at alt bliver løbende vedligeholdt, så du slipper for dyre overraskelser og grimme skader. Du kan hjælpe dig selv på vej med en serviceaftale til bilen, og et gennemgående tjek af huset eller lejligheden en gang hvert halve år.
Nu har du et par værktøjer til at sidde bedre i din økonomi, hvis uheldet skulle være ude. Det kan altid betale sig at spare penge, og få vores gode råd med ind i din planlægning. Det er godt at være forberedt, og det er man som regel ved at forebygge og komme i forkøbet. Læg en plan i dag, så du er mere sikker i morgen og fremadrettet.