Privatøkonomisk rådgivning

Privatøkonomisk rådgivning kan være en god ide, hvis man f.eks. har behov for hjælp til pensionsrådgivning, hvilken type lån man skal tage, investeringer eller blot har behov for et bedre overblik over sit budget.

Der findes to forskellige typer af privatøkonomisk rådgivning, alt efter hvilket behov du har.

Rådgivning omkring individuelle og konkrete anbefalinger

Hvis du har behov for at få privatøkonomisk rådgivning omkring din specifikke økonomi, samt anbefalinger til hvilken type produkt du skal vælge til netop dine behov, er det denne type rådgivning du skal benytte. Rådgiverne kan f.eks. vejlede dig om, hvilke lån du skal tage, hvordan du får mest mulig ud af din pensionsopsparing, og hvilke investeringer du skal foretage.

Overordnet rådgivnin

Hvis du blot har behov for at få et bedre overblik over din økonomi, f.eks. med at lægge et budget eller hvordan du kan spare lidt mere i løbet af måneden, skal du gå efter en rådgiver der har fokus på disse områder.

Uafhængig økonomisk rådgivning

De fleste har en privatøkonomisk rådgiver i form af deres bankrådgiver. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ens bankrådgiver ofte har en dobbeltsidet rolle. De skal både vejlede dig i henhold til din økonomi, men også varetage bankens interesser. Dette betyder at de vil forsøge at sælge dig produkter, der er fordelagtige for banken.

Det kan derfor være en god ide at gå efter en uafhængig privatøkonomisk rådgiver, da disse ikke er tilknyttet en bank, eller vil forsøge at sælge dig en bestemt type produkt. Du er herved sikret rådgivning der tager udgangspunkt i dine behov og ønsker til vejledning om din økonomi.

 

Finanstilsynet

Hvis man er en uafhængig privatøkonomisk rådgiver, skal man have tilladelse fra finanstilsynet, for at kunne drive virksomhed. Det er kun et lovkrav, hvis der er tale om rådgivning i henhold til specifikke produkter. Hvis du har behov for et bedre økonomisk overblik, er der intet lovkrav om tilladelse fra Finanstilsynet. Det kan dog være en god ide at de har det, da du herved er bedre stillet i tilfælde af mangelfuld rådgivning.

Når en uafhængig privatøkonomisk rådgiver skal være godkendt af finanstilsynet, er det for at sikre at de er uafhængige, og ikke får provision af andre virksomheder, der ønsker at sælge deres produkter. Derfor fører finanstilsynet kontrol med de uafhængige rådgivere, så du på denne vis altid er sikret rådgivning der tager udgangspunkt i din økonomiske situation.

Listen over godkendte privatøkonomiske rådgivere findes på finanstilsynets hjemmeside.

Hvis en rådgiver markedsfører sig med at være både uafhængig og gratis, skal man ofte gå i en stor bue uden om denne. Uafhængige rådgivere modtager et honorar til gengæld for deres ydelser, som betales af kunden. Hvis en rådgiver er gratis, er det oftest fordi de modtager provision fra f.eks. en bank eller realkreditinstitut, som ønsker at sælge yderligere af deres produkter. Derfor får du i disse tilfælde ikke altid uafhængig rådgivning.

Sæt dine behov i fokus

Privatøkonomisk rådgivning varierer i henhold til hvilken type ydelser de kan tilbyde. Det er derfor vigtigt at vælge rådgivning der tager udgangspunkt i dine behov.

Når du har fundet en rådgiver, der virker til at passe til dine behov, kan du kontakte vedkommende. Ved at stille spørgsmål omkring dine behov, vil du hurtigt få afklaret om det er den rette type hjælp du kan få af vedkommende.

Det kan være fordelagtigt at vælge privatøkonomisk rådgivning der har flere rådgivere under samme tag. På den måde har du en chance for at få en mere alsidig rådgivning af flere forskellige medarbejdere.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: