Finansiering

Mange får næsten hovedpine af at høre ordet finansiering, men faktisk er det slet ikke så slemt. Finansiering handler nemlig ikke kun om store banker der sidder og fordeler deres finanser. Det handler også om dig og mig. Finansiering er et overordnet begreb der bruges inden for økonomi. Begrebet indebærer, hvordan man som privatperson, offentlig institution eller virksomhed, får sine penge, hvordan de fordeles og hvordan man bruger dem. Med andre ord, så er det om, hvordan man anskaffer, allokerer og forvalter sin kapital.

Derudover er der faktisk forskel på, om man snakker finansiering i forhold til privatpersoner, virksomheder eller finansiering i den offentlige sektor. Men principperne er det samme for alle tre områder, nemlig som nævnt før, hvordan man anskaffer, allokerer og forvalter sine penge.

Finansiering i forhold til privatpersoner 

Når vi snakker finansiering i forhold til privatpersoner så drejer det sig om opsparing eller låntagning i forbindelse med at man vil købe forbrugsgoder, og ofte de større af slagsen. Vi kender alle en situation, hvor man kan have brug for at tage et lån af den ene eller anden slags for at få råd til noget bestemt. Det kan være, at man ønsker at komme på ferie, eller vil have ny lejlighed eller lignende. Ved disse situationer får man ofte finansieret lånet på den nye investering i banken, realkreditinstitutioner eller hos kviklåns og kredit virksomheder, som f.eks. Ferratum.

Derfor er finansiering hos privatpersoner helt enkelt det, at vi anskaffer os penge f.eks. gennem et låneinstitut, disse penge fordeler vi så i forhold til vores budget og bruger dem ved f.eks. på en ny cykel, mad osv.

 

Finansiering i forhold til virksomheder 

I forhold til finansiering inden for virksomheder, så henviser udtrykket til, hvordan virksomhederne fremskaffer kapital til f.eks. anskaffelse af nyt udstyr. Kapitalen/pengene kan inddeles i enten egenkapital (virksomhedens værdi minus deres gæld) eller fremmedkapital (den kapital som f.eks. banker og leverandører har smidt i virksomheden). Virksomheden kan kigge på deres finansielle situation, hvordan ser deres egenkapital ud i forhold til deres fremmedkapital, for herefter at bedømme, hvordan deres anskaffelser skal finansieres eller, hvordan de skal allokere deres ressourcer. Har de råd til nyt udstyr osv.

Finansiering af virksomheder kan f.eks. ske gennem lån, kredit, leasing eller garantier.

Finansiering i forhold til den offentlige sektor 

I den offentlige sektor handler finansiering om statsgældspolitikken, finanspolitik og pengepolitik.  Det er på dette område, at vi er mange der taber pusten, når der snakkes finansiering. Det er et område, hvor det kan være svært at følge med når politikerne først starter. Finansieringen af den offentlige sektor, altså hvor de får deres penge fra, sker i høj grad gennem diverse skatter og afgifter. Kun en mindre del finansieres gennem brugerbetaling.

I den offentlige sektor er der forskellige instanser eller sektorer der forvalter kapitalen. F.eks. staten, kommunen og de forskellige regioner. Efter pengene er fordelt er det op til de enkelte instanser at finde ud af, hvordan pengene skal bruges.

Har du brug for hjælp til finansieringen, eller måske bare behov for en masse gode råd omkring din økonomi, så følg med på vores blog. På bloggen kommer vi med masser af input og ideer til, hvordan du kan spare lidt i hverdagen.

Du kan også læse vores andre artikler

Sorry, there are errors on the page: